Lekcja 5
Wprowadzanie informacji z klawiatury: scanf.
Witaj! Teraz spróbujemy wprowadzić informację z klawiatury i przechować ją w zmiennej. Skorzystamy z funkcji scanf biblioteki stdio.h.
Przykład użycia scanf:
Zacznijmy rozumieć każdy wiersz osobno, począwszy od piątego.
W piątej linii, deklarujemy zmienne a, b typu int, i od razu przypisujemy zmiennej b wartość pięć.
W siódmej linii używamy funkcji scanf. Kiedy program wykona polecenie z szóstej linii i przejdzie do siódmej to będzie oczekiwać na wprowadzenie informacji. Rozpatrzmy bardziej szczegółowo strukturę tego polecenia. Najpierw musimy zadeklarować funkcję scanf i otworzyć nawias, a wewnątrz niego cudzysłów. W cudzysłowie wpisujemy kwalifikator zmiennej %d, a za nim przecinek, znak & i zmienną, do jakiej chcemy zapisać informacje (powinniśmy je napisać razem). Ponieważ mamy zmienną a dziesiętną int, więc w cudzysłowie dodajemy kwalifikator %d (jak w printf, ale w tym przypadku program nie wyświetli wyników, ale zapisze zmienną (kwalifikatory zmiennych rozpatrzyliśmy na trzeciej lekcji). Ale z kwalifikatorami nie zawsze tak jest. W niektórych przypadkach dodaje się także i modyfikatory:
- *h — dla wprowadzenia wartości typu short int (hd);
- *l — dla wprowadzenia wartości typu long int (ld) lub double (lf,le);
- *L — dla wprowadzenia wartości typu Long double (Lf,Le).
W siódmej linii używamy polecenia printf. To jest już dobrze znane. I tu mamy sumę a i b:
Rezultat wykonania programu jest taki:
Jak widać za przecinkiem mamy w wyniku pięć zbędnych zer. To należy zmienić. Dlatego przeredagujemy ósmą linię:
8 printf ("a+b=%.2f\n", a+b);
Zmień ósmy wiersz, skompiluj i wykonaj program. Wynik:
Jak widać po przecinku mamy dwa znaki (zaokrąglenie do dwóch miejsc po przecinku).Domyślnie jest ich sześć, ale można je powiększać i pomniejszać. Można również dostosować liczbę znaków przed przecinkiem.
Aby kontrolować liczbę potrzebnych cyfr trzeba po znaku % - procentu, wskazać liczbę znaków, a następnie umieścić kwalifikator.
Przeanalizuj pracę poniższego programu:
To wszystko!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz